Extrasul de alge, este utilizat in sănătate și wellness. Acest extras unic din alge începe în ocean, unde algele marine – sursa principală de hrană pentru multe creaturi marine – sunt transforma lumina soarelui în energie.
Cu toate acestea, abia în secolul al XX-lea oamenii de știință au început să exploreze potențialul algelor.
Extractul din alge este un proces destul de fascinant. Algele sunt cultivate în iazuri mari deschise sau fotobioreactoare închise, unde sunt expuse la lumina soarelui. Odată ce algele au crescut suficient, acestea sunt recoltate și procesate pentru extactul din alge.
Algele sunt una dintre cele mai durabile și mai ecologice surse alimentare. Algele pot fi cultivate pe terenuri nearabile, necesită apă minimă și chiar pot ajuta la reducerea emisiilor de CO2 prin absorbția dioxidului de carbon în timpul creșterii.23
BENEFICII ANTIINFLAMATORII
Algele sunt bogate în acizi grași omega-3, în special DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), care sunt cunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii puternice.
S-a demonstrat că EPA și DHA reduc inflamația prin inhibarea producției de molecule proinflamatorii.25
Ele ajută, de asemenea, la creșterea producției de compuși antiinflamatori, ajutând la echilibrarea răspunsului inflamator al organismului.
În plus, DHA și EPA sunt ca duo-ul dinamic pentru sănătatea inimii, scăderea trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale, încetinirea dezvoltării plăcii în artere și reducerea șanselor de atac de cord și accident vascular cerebral.
Beneficiile extractului de alge se extind și asupra inflamației creierului. DHA este un element cheie al creierului, iar a avea suficientă cantitate este crucială pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului.26
Studiile au arătat că persoanele cu niveluri mai mari de DHA sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer și declinul cognitiv.27
În plus, s-a demonstrat că EPA ajută la atenuarea simptomelor depresiei. Mai multe studii au descoperit că persoanele cu depresie au niveluri mai scăzute de EPA, iar suplimentarea cu extract de alge bogat în EPA poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresive.28
Mod de utilizare
În ciuda numeroaselor sale beneficii, este important de reținut că nu toate suplimentele cu alge sunt la fel. Calitatea suplimentului alimentar poate varia în funcție de tipul de alge utilizat, procesul de extracție și puritatea algelor.
Prin urmare, este esențial să alegeți un supliment de alge de înaltă calitate pentru a obține beneficiile maxime.
Când cumpărați un supliment de ulei de alge, citiți întotdeauna cu atenție eticheta pentru a va asigura de caliatea lui.
SIGURANȚĂ ȘI EFECTE SECUNDARE
În timp ce suplimentele cu alge sunt în general considerate sigur eși benefic epentru majoritatea oamenilor, nu lipsesc potențiale efecte secundare.
Unele persoane pot experimenta disconfort digestiv, inclusiv balonare, gaze sau diaree, în special atunci când introduc pentru prima dată usuplimente cu alge în dieta lor. Î
De asemenea, merită remarcat faptul că, deși sunt rare, unii oameni pot avea o reacție alergică la suplimente cu alge.
Suplimentele cu alge nu numai ca sunt sigure în timpul sarcinii și alăptării, ci și benefice. Persoanele cu tensiune arterială scăzută sau bătăi neregulate ale inimii trebuie sa ia fie atente la efectele asupra corpului.
Dozele mari pot crește riscul de sângerare. Suplimentele cu omega-3 pot afecta medicamentele anticoagulante precum warfarina – evitați să luați în combinație cu alte medicamente care pot provoca și sângerare.
GANDURI FINALE
Suplimentele cu alge, cu profilul nutrițional unic și beneficiile impresionante pentru sănătate, sunt cu adevărat superalimente. Proprietățile sale antiinflamatorii, în special, le face un plus de valoare în dieta noastră. Suplimentele de alge sunt o modalitate fantastică de a ne îmbunătăți sănătatea, de a reduce inflamația.
Știați că NASA a cercetat algele ca sursa potențială de alimente și oxigen pentru misiuni spatiale de lungă durata? Au constat că algele pot fi utilizate pentru a recicla deșeurile și a produce alimente și oxigen, avand un rol important pentru călătoriile spatiale.24
Resurse:
[23] „Microalge pentru producția de biodiesel și alte aplicații: o revizuire.” ianuarie 2010, https://www.science- direct.com/science/article/abs/pii/S1364032109001646. Accesat la 12 iulie 2023.
[24] „Algele ca hrană durabilă în misiunile spațiale”. Dec, 2021. https://www.researchgate.net/publication/357116445_Algae_as_sustainable_food_in_space_missions. Accesat la 12 iulie 2023.
[25] „Acizi grași omega-3 și procese inflamatorii: de la molecule la om.” octombrie 2017, https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/28900017/. Accesat la 12 iulie 2023.
[26] „Acizii grași omega-3 cu lanț lung și creierul: o revizuire a efectelor independente și comune ale EPA, DPA și DHA.” aprilie 2015, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404917/. Accesat la 12 iulie 2023.
[27] „DHA de celule roșii din sânge este invers asociat cu riscul incidentului de boală Alzheimer și demență cu toate cauzele: studiul Framingham Offspring.” iunie 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35745137/. Accesat la 12 iulie 2023.
[28] „Meta-analiză a efectelor acidului eicosapentaenoic (EPA) în studiile clinice în depresie.” Dec. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534764/. Accesat la 12 iulie 2023.