Ce este Anemia ??
DEFINIȚIE
Anemia este o afecțiune în care nu sunti suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul adecvat către țesuturi. Dacă aveți anemie, vă puteți simți obosit și slăbit.
Există multe forme de anemie , fiecare având propria sa cauză. Pierderea de sânge este cea mai frecventă cauză a anemiei . Anemia poate fi temporară sau pe termen lung și poate varia de la ușoară la severă.
Tratamentele pentru anemie variază de la administrarea de suplimente până la procedurile medicale. S-ar putea să preveniți anumite tipuri de anemie printr-o dietă sănătoasă și variată.
Consultați-vă medicul dacă bănuiți că aveți anemie , deoarece anemia poate fi un semn al unor boli grave.
SIMPTOME
Simptomele anemiei variază în funcție de cauza anemiei , dar pot include:
- Oboseală
- Slăbiciune
- Fata palida
- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
- Ameţeală
- Probleme cognitive
- Mâinile și picioarele reci
- Durere de cap
Inițial, Anemia poate fi atât de ușoară încât trece neobservată. Dar simptomele cresc pe măsură ce anemia se agravează.
Când să vizitezi un medic
Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă vă simțiți obosit din motive inexplicabile. Unele anemii, cum ar fi anemia cu deficit de fier sau deficit de vitamina B-12, sunt frecvente.
Oboseala are mai multe cauze în afară de anemie , așa că nu presupune că dacă ești obosit trebuie să fii anemic. Unii oameni constata că hemoglobina lor este scăzută, ceea ce indică anemie , atunci când merg să doneze sânge.
Scăderea hemoglobinei poate fi o problemă temporară remediată prin consumul mai multor alimente bogate în fier sau luând o multivitamine care conține fier. Poate fi, de asemenea, un semn de avertizare al sângerării în corpul dumneavoastră, care vă poate cauza lipsa de fier.
Dacă vi se spune că nu puteți dona sânge din cauza hemoglobinei scăzute, faceți o programare la medicul dumneavoastră.
CAUZE
Anemia apare atunci când sângele nu are suficiente celule roșii din sânge. Acest lucru se poate întâmpla dacă:
- Corpul nu produce suficiente celule roșii din sânge
- Sângerarea face să se piarda celulele roșii din sânge mai repede decât pot fi înlocuite
- Corpul distruge celulele roșii din sânge
Care este rolul celulele roșii din sânge
Corpul produce trei tipuri de celule sanguine: celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecțiilor, trombocitele pentru a ajuta la coagularea sângelui și globulele roșii pentru a transporta oxigenul în corp.
Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină – o proteină roșie, bogată în fier, care dă sângelui culoarea roșie. Hemoglobina permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul din plămâni către toate părțile corpului și să transporte dioxidul de carbon din alte părți ale corpului către plămâni, astfel încât să poată fi expirat.
Majoritatea celulelor sanguine, inclusiv celulele roșii din sânge, sunt produse în mod regulat în măduva osoasă – un material roșu, spongios care se găsește în cavitățile multor oase mari. Pentru a produce hemoglobină și celule roșii din sânge, corpul are nevoie de fier, vitamina B-12, acid folic și alți nutrienți din alimentele pe care le consumați.
Cauzele tipurilor comune de anemie
Tipurile comune de anemie și cauzele lor includ:
- Anemia prin deficit de fier . Anemia prin deficit de fier este cauzată de o lipsă a elementului fier din corp. Măduva are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină. Fără fier adecvat, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină pentru celulele roșii din sânge. Acest tip de anemie este adesea cauzată de pierderi de sânge, cum ar fi din cauza sângerării menstruale abundente, un ulcer, cancer, un polip undeva în sistemul digestiv și prelungit , utilizarea aspirinei sau a medicamentelor cunoscute sub numele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau o alimentație saraca in fier , vitamina B12 si folat(intalnita in special la vegani/vegetarieni).Aceasta afr fi cel mai usor de remediat prin schimbarea, adaugarea în alimentatie a unor surse de acesti nutrienți.
- Anemie cu deficit de vitamine s. Pe lângă fier, corpul are nevoie de acid folic și vitamina B-12 pentru a produce un număr suficient de globule roșii sănătoase. O dietă lipsită de acești și alți nutrienți cheie poate duce la scăderea producției de globule roșii. În plus, unii oameni pot mânca suficient B-12, dar corpul lor nu este capabil să proceseze vitamina. Acest lucru poate duce la anemie cu deficit de vitamine , cunoscută și sub numele de anemie pernicioasă.
- Anemia bolilor cronice. Anumite boli cronice, cum ar fi cancerul , HIV/SIDA , artrita reumatoidă , boala Crohn și alte boli inflamatorii cronice, pot interfera cu producția de globule roșii, ducând la anemie cronică. Insuficiența renală poate provoca, de asemenea, anemie.
- Anemie aplastica . Această anemie foarte rară care pune viața în pericol este cauzată de o scădere a capacității măduvei osoase de a produce globule roșii. Cauzele anemiei aplastice includ infecții, medicamente și boli autoimune.
- Anemii asociate cu boala măduvei osoase. O varietate de boli, cum ar fi leucemia , mielodisplazia sau mielofibroza , pot provoca anemie prin afectarea producției de sânge în măduva osoasă. Efectele acestor tipuri de cancer și tulburări asemănătoare cancerului variază de la o modificare ușoară a producției de sânge până la o oprire completă a procesului de producere a sângelui care pune viața în pericol. Alte tipuri de cancer ale sângelui sau ale măduvei osoase – cum ar fi mielomul multiplu , mieloproliferativ tulburări și limfom – de asemenea, poate provoca anemie.
- Anemii hemolitice. Acest grup de anemii se dezvoltă atunci când celulele roșii din sânge sunt distruse mai repede decât măduva osoasă le poate înlocui. Anumite boli ale sângelui pot determina distrugerea crescută a globulelor roșii. Puteți moșteni o anemie hemolitică sau o puteți dezvolta mai târziu în viață.
- Anemia celulelor secera . Această anemie moștenită și uneori gravă este cauzată de o formă defectuoasă de hemoglobină care forțează celulele roșii din sânge să adopte o formă anormală de semilună (seceră). Aceste globule roșii cu formă neregulată mor prematur, ducând la o lipsă cronică de globule roșii.
- Alte anemii. Există câteva alte forme mai rare de anemie, cum ar fi talasemia și anemiile cauzate de hemoglobina defectuoasă.
FACTORI DE RISC
Acești factori vă expun un risc crescut de anemie :
- O dietă lipsită de anumite vitamine. Alegerea unei diete care este constant săracă în fier, vitamina B-12 și acid folic crește riscul de anemie.
- Probleme intestinale. Dacă aveți o afecțiune intestinală care afectează absorbția nutrienților în intestinul subțire, cum ar fi boala Crohn și boala celiacă , vă expune riscul de anemie. Îndepărtarea chirurgicală sau intervenția chirurgicală a părților intestinului subțire în care sunt absorbiți nutrienții poate duce la deficiențe de nutrienți și anemie.
- Menstruaţie. În general, femeile care nu au experimentat menopauză au un risc mai mare de anemie cu deficit de fier decât bărbații și femeile aflate în postmenopauză. Asta pentru că menstruația provoacă pierderea globulelor roșii.
- Sarcina. Dacă sunteți însărcinată, aveți un risc crescut de anemie prin deficit de fier , deoarece depozitele dvs. de fier trebuie să servească volumul de sânge crescut și să fie o sursă de hemoglobină pentru copilul dvs. în creștere.
- Condiții cronice. De exemplu, dacă aveți cancer , insuficiență renală sau hepatică sau altă afecțiune cronică, este posibil să aveți risc de anemie datorata unei boli cronice. Aceste afecțiuni pot duce la o lipsă de celule roșii din sânge. Pierderea lentă, cronică de sânge de la un ulcer sau o altă sursă din corp poate epuiza rezerva de fier din organism, ducând la anemie cu deficit de fier .
- Istoricul familiar. Dacă familia dvs. are antecedente de anemie moștenită, cum ar fi anemia cu celule falciforme , este posibil să aveți, de asemenea, un risc crescut de afecțiune.
- Alti factori. Un istoric al anumitor infecții, boli de sânge și tulburări autoimune, alcoolismul, expunerea la substanțe chimice toxice și utilizarea unor medicamente pot afecta producția de globule roșii și pot duce la anemie.
COMPLICATII
Lăsată netratată, Anemia poate provoca numeroase complicații, cum ar fi:
- Oboseală severă. Când Anemia este suficient de severă, s-ar putea să fii atât de obosit încât să nu poți îndeplini sarcinile de zi cu zi. Este posibil să fii prea epuizat pentru a lucra sau a te juca.
- Probleme cu inima. Anemia poate duce la bătăi rapide sau neregulate ale inimii – o aritmie. Inima ta trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a compensa lipsa de oxigen din sânge atunci când ești anemic. Acest lucru poate duce chiar la insuficiență cardiacă congestivă .
- Moarte. Unele anemii moștenite, cum ar fi anemia cu celule falciforme , pot fi grave și pot duce la complicații care pun viața în pericol. Pierderea multor sânge duce rapid la anemie acută, severă și poate fi fatală.
PREGĂTIREA PENTRU Consultația DVS la medic
Faceți o programare la medicul de familie dacă aveți oboseală prelungită sau alte semne sau simptome care vă îngrijorează. Dacă sunteți diagnosticat cu un tip de anemie care necesită un tratament mai complex, cum ar fi anemia aplastică sau Anemie cauzată de alte boli, este posibil să fiți îndrumat către un medic specializat în tulburări de sânge (hematolog).
Deoarece întâlnirile pot fi scurte datorita timpului limitat al medicului , este o idee bună să fii bine pregătit. Iată câteva informații care să vă ajute să vă pregătiți.
Ce poti sa faci
-Enumerați toate simptomele pe care le întâmpinați, inclusiv cele care ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ați programat programarea.
-Enumerați informațiile personale cheie, inclusiv orice stres major sau schimbări recente în viață.
-Faceți o listă cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luați pentru a-i arăta medicului dumneavoastră.
-Enumerați întrebări pe care să le adresați medicului dumneavoastră.
-Timpul dumneavoastră cu medicul dumneavoastră este limitat, așa că pregătirea unei liste de întrebări vă poate ajuta să profitați la maximum de programarea dumneavoastră. Enumerați-vă întrebările de la cele mai importante la cele mai puțin importante în cazul în care timpul expiră.
Pentru anemie , câteva întrebări de bază pe care să le adresați medicului dumneavoastră includ:
-Care este cea mai probabilă cauză a simptomelor mele?
-Există și alte cauze posibile pentru simptomele mele?
-De ce teste am nevoie?
-Ce mi-a cauzat Anemia?
-Este Anemia mea temporară sau o voi avea întotdeauna?
-Ce tratamente sunt disponibile? Care sunt posibilele efecte secundare ale fiecăruia?
-Ce tratament imi recomandati?
-Am alte afecțiuni de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste condiții împreună?
-Trebuie să respect vreo restricție alimentară?
-Există alimente pe care trebuie să le adaug în dieta mea? Cât de des trebuie să mănânc aceste alimente?
-Aveți broșuri sau alte materiale tipărite pe care le pot lua cu mine? Ce site-uri recomandati?
Pe lângă întrebările pe care v-ați pregătit să le adresați medicului dumneavoastră, nu ezitați să puneți întrebări suplimentare în timpul programării.
La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună o serie de întrebări. A fi gata să le răspunzi poate să-ți rezervi timp pentru a trece peste orice puncte pe care vrei să-l petreci mai mult timp. Medicul dumneavoastră vă poate întreba:
-Când ați început să aveți aceste simptome?
-Aveți simptomele tot timpul sau vin și pleacă?
-Cât de severe sunt simptomele tale?
-Ce pare să îți îmbunătățească simptomele?
Ce pare să vă agraveze simptomele?
TESTE SI DIAGNOSTIC
Pentru a diagnostica anemie , medicul dumneavoastră vă poate recomanda:
- Examenul fizic. În timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastră vă poate asculta inima și respirația. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate pune mâinile pe abdomen pentru a simți dimensiunea ficatului și a splinei.
- Hemoleucograma completă (CBC). Un CBC este utilizat pentru a număra numărul de celule sanguine dintr-o probă de sânge. Pentru anemie, medicul dumneavoastră va fi interesat de nivelurile globulelor roșii conținute în sânge (hematocrit) și ale hemoglobinei din sângele dumneavoastră. Valorile normale ale hematocritului la adulți variază de la o practică medicală la alta, dar sunt în general între 40 și 52 la sută pentru bărbați și 35 și 47 la sută pentru femei. Valorile normale ale hemoglobinei la adulți sunt în general de 14 până la 18 grame pe decilitru pentru bărbați și 12 până la 16 grame pe decilitru pentru femei.
- Un test pentru a determina dimensiunea și forma celulelor roșii din sânge. Unele dintre celulele roșii din sânge pot fi, de asemenea, examinate pentru dimensiune, formă și culoare neobișnuite. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unui diagnostic. De exemplu, în anemia cu deficit de fier , celulele roșii din sânge sunt mai mici și mai firave decât în mod normal. În anemiile cu deficit de vitamine , celulele roșii din sânge sunt mărite și sunt mai puține.
- Teste suplimentare
Dacă primiți un diagnostic de anemie , medicul dumneavoastră vă poate comanda teste suplimentare pentru a determina cauza de bază.
De exemplu, anemie cu deficit de fier poate rezulta din hemoragii cronice de ulcere, polipi benini la nivelul colonului, cancer de colon , tumori sau probleme renale.
Ocazional, poate fi necesar să se studieze o probă de măduvă osoasă pentru a diagnostica anemie .
TRATAMENTE ȘI MEDICAMENTE
Tratamentul anemiei depinde de cauză.
- Anemia prin deficit de fier . Această formă de anemie este tratată cu modificări ale dietei și suplimente de fier. Dacă cauza care stă la baza deficienței de fier este pierderea de sânge – altfel decât din cauza menstruației – sursa sângerării trebuie localizată și oprită. Aceasta poate implica o intervenție chirurgicală.
- Anemie cu deficit de vitamine s. Deficitul de acid folic și vitamina C Anemiile sunt tratate cu suplimente alimentare și creșterea acestor nutrienți în dieta dumneavoastră. Dacă sistemul dvs. digestiv are probleme cu absorbția vitaminei B-12 din alimentele pe care le consumați, este posibil să primiți injecții cu vitamina B-12.
- Anemia bolilor cronice. Nu există un tratament specific pentru acest tip de anemie. Medicii se concentrează pe tratarea bolii de bază. Dacă simptomele devin severe, o transfuzie de sânge sau injecții cu eritropoietină sintetică, un hormon produs în mod normal de rinichi, pot ajuta la stimularea producției de globule roșii și la ușurarea oboselii.
- Anemie aplastica . Tratamentul pentru această anemie poate include transfuzii de sânge pentru a crește nivelul de celule roșii din sânge. Este posibil să aveți nevoie de un transplant de măduvă dacă măduva dumneavoastră este bolnavă și nu poate produce celule sanguine sănătoase.
- Anemii asociate cu boala măduvei osoase. Tratamentul acestor diferite boli poate include medicamente simple, chimioterapie sau transplant de măduvă osoasă.
- Anemii hemolitice. Gestionarea anemiilor hemolitice include evitarea medicamentelor suspecte, tratarea infecțiilor asociate și administrarea de medicamente care vă suprimă sistemul imunitar, care ar putea să vă atace celulele roșii din sânge. În funcție de severitatea anemiei, poate fi necesară o transfuzie de sânge sau plasmafereză. Plasmafereza este un tip de procedură de filtrare a sângelui. În anumite cazuri, îndepărtarea splinei poate fi utilă.
- Anemia celulelor secera . Tratamentul pentru această anemie poate include administrarea de oxigen, medicamente pentru ameliorarea durerii și lichide orale și intravenoase pentru a reduce durerea și a preveni complicațiile. De asemenea, medicii pot recomanda transfuzii de sânge, suplimente de acid folic și antibiotice. Un transplant de măduvă osoasă poate fi un tratament eficient în anumite circumstanțe.
- Talasemia . Această anemie poate fi tratată cu transfuzii de sânge, suplimente de acid folic, îndepărtarea splinei (splenectomie), un transplant de măduvă osoasă sau un alt medicament.