Saramură, piftie, mujdei, chiftele, mici – cu certitudine usturoiul se află în topul preferinţelor culinare ale românilor. Şi, binecunoscută fiind teama lor de doctor, usturoiul e pe primul loc şi în remediile folosite de aceştia.
Potrivit JoyOfLife călugării din mănăstirile româneşti mănîncă zilnic minimum 2-3 căţei de usturoi, pentru un efect antiseptic intestinal şi pulmonar şi folosesc tinctură de usturoi împotriva îmbătrînirii ţesuturilor şi antimicrobian. Lipovenii din Lunca Dunării utilizează usturoiul împotriva limbricilor și uleiul de usturoi pentru frecţie și masaj.
În formă crudă, zdrobit, măcinat sau tăiat, puturosul leac are proprietatea de a împiedica creşterea şi dezvoltarea microorganismelor şi de a le distruge. Aburii sulfuroşi puternici emanaţi de usturoi ucid bacteriile şi viruşii.
Sub formă de decoct (rezultat prin fierberea in apă) e un leac extraordinar pentru hipertensiune, bronşită, gripă, litiază renală, afecţiuni ale sistemului cardiac.
Decoctul de usturoi se prepară din 2-3 căţei de usturoi, mărunţiți şi puşi la fiert în 200 ml de apă sau de lapte, timp de 15 minute, iar tinctura se obţine din 50 de căţei de usturoi pisat, amestecaţi cu 250 ml de alcool dublu rafinat, amestecul fiind ţinut la macerat aproximativ două săptămîni. Se folosesc 20 de picături de tinctură de usturoi, de două ori pe zi. Proprietăţile curative ale usturoiul nu se opresc aici. El previne înfundarea arterelor, coboară tensiunea arterială şi reîntinereşte ficatul.
E toamnă, perioada virozelor şi gripei, iar usturoiul, cel mai puternic antibiotic natural, nu trebuie să vă lipsească din cămară!