Experții oferă sfaturile lor cu privire la sporturile și exercițiile recomandate, precum și subliniază posturile și obiceiurile proaste care ar trebui evitate dacă vrei să ai o prostată sănătoasă
Prostata este unul dintre punctele cheie ale sănătății pe care fiecare bărbat ar trebui să-l monitorizeze. Cele mai periculoase situații sunt cele legate de problemele legate de cancer, dar sunt frecvente și tulburările legate de mărire de volum (hiperplazie benignă) sau inflamație (prostată). În orice caz, există o serie de recomandări simple de la medicii urologi pentru exerciții fizice și îngrijirea prostatei pentru ca sănătatea să nu fie afectată și să fie prevenite situațiile care pot fi evitate cu o bună întreținere.
Deși există mai multe opțiuni legate de exercițiul fizic și obiceiurile sănătoase, primul sfat repetat de experți este să te consulți pentru orice problemă și să faci un control după 50 de ani. „Pe lângă recomandările obișnuite de a duce o viață sănătoasă precum respectarea unei diete mediteraneene bogate în antioxidanți, exercițiile fizice, evitarea tutunului și alcoolului etc., este foarte important să mergi în mod regulat la medicul urologie pentru a depista orice tip. de urologie precoce.de anomalie.Se recomanda vizita la urolog cel putin o data pe an de la varsta de 50 de ani”, sintetizeaza medicii specialisti in hiperplazie benigna de prostata ai Institutului de Urologie Lyx Ignacio Sola si Alfonso Gimeno.
Care este cel mai bun mod de a menține o prostată sănătoasă?
Ca regulă generală pentru îngrijirea prostatei, dr. Miguel Perán Teruel, expert urolog în cancerul vezicii urinare, rinichilor și testiculelor, precum și în cistită și pietre la rinichi, oferă următoarele îndrumări:
- 👉Mentine o hidratare adecvata: Se recomanda sa bei intre 1,5 litri si 2 litri de apa pe zi pentru a contribui la imbunatatirea obiceiurilor mictionale, desi este adevarat ca la pacientii care sufera deja de probleme cu prostata, acest consum trebuie controlat si limitat in anumite ocazii.
- 👉Alimentație sănătoasă: Evitați grăsimile saturate de origine animală (există suficiente dovezi științifice care leagă consumul de grăsimi saturate și trans de apariția cancerului de prostată) și zaharurile.
- 👉Consumul de legume, fructe, cereale integrale , precum și alimente bogate în proteine și apă. Consumul de boabe de soia, licopen (un antioxidant din abundenta in rosii), suplimente de vitamine, ceai verde, nuci si ulei de masline va ajuta la mentinerea sanatatii bune a prostatei.
- 👉Evitați consumul de tutun și alcool (datorită activității lor iritante atât asupra sistemului digestiv, cât și asupra sistemului urinar) și limitați consumul de cofeină.
- 👉Faceți exerciții fizice frecvent și evitați supraponderalitatea: Se recomandă să faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, timp de 3-4 zile pe săptămână, combinând exerciții aerobe și anaerobe, precum și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase.
- 👉Menține o activitate sexuală regulată.
- 👉Evitați și tratați constipația.
Controale periodice de catre medicul urolog: De la varsta de 45 sau 50 de ani, se recomanda mersul de rutina la urolog (o data pe an ca de obicei, cu exceptia indicatiilor specifice de la specialist).
Ce exerciții sunt recomandate pentru a menține o prostată sănătoasă?
Mulți bărbați se întreabă ce exerciții ar trebui să facă atunci când merg la sală pentru a-și menține prostata în stare bună. De altfel, posibilitatea de consolidare a zonei nu servește doar la garantarea unei bune stări de sănătate și la prevenirea tulburărilor, dar ajută și la o viață sexuală mai bună.
„Există diverse studii științifice care au arătat că exercițiul fizic frecvent poate preveni apariția hiperplaziei benigne de prostată, inflamația prostatică și chiar cancerul. Nu sunt cunoscute cu exactitate mecanismele specifice prin care sportul poate proteja sănătatea prostatei. , dar se intuiește că fizicul exercițiile fizice pot reduce efectul testosteronului asupra creșterii prostatei”, confirmă Miguel Perán Teruel, medic la Centrul de Servicii Medicale Urovante
În acest moment, este necesar să se precizeze exercițiile specifice, frecvența, intensitatea aproximativă și tipul cel mai potrivit pentru acest domeniu pe baza dovezilor științifice actuale. „Se recomandă desfășurarea unei activități fizice de minim 30 de minute cu durată zilnică, bazată pe intercalarea exercițiilor aerobe (alergare, înot, eliptică, tenis, canotaj sau sporturi de echipă precum fotbal, baschet sau handbal) cu exerciții anaerobe (de forță). exerciții cu rutine de antrenament variate și dinamice ale diferitelor grupe de mușchi, atât partea superioară, cât și cea inferioară a corpului) timp de 3 sau 4 zile pe săptămână. Acest lucru va ajuta la controlul nivelului de grăsime corporală, la ameliorarea anumitor simptome de HBP (hiperplazia benignă de prostată) și la prevenirea sarcopeniei”, listează membrul Top Doctors Miguel Perán Teruel.
Ce exerciții și posturi ar trebui evitate pentru a avea o prostată sănătoasă?
Deși există exerciții care îmbunătățesc întreținerea zonei, există și unele care pot provoca răni sau dăuna stării naturale a prostatei. Cu toate acestea, de obicei sunt mai mult legate de timpul care trece cu poziții proaste. „Se recomandă, de la o anumită vârstă, evitarea mersului pe cal, motocicletă și bicicletă pe perioade prelungite, întrucât microtraumatismele care apar la nivelul zonei perineale influențează negativ sănătatea prostatei, precum și alterarea anumitor teste markeri, „, spune dr. Miguel Perán.
Pentru cei care nu pot evita aceste situații sau vor să găsească o soluție, există o alternativă. „Folosirea „șeilor antiprostatice” și a pantalonilor sau tricourilor căptușite poate elimina o parte din presiunea care se exercită asupra prostatei și poate minimiza disconfortul și simptomele derivate de care suferă mulți bicicliști din acest motiv, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, subliniază. consultați medicul urolog expert în cancer de vezică urinară, rinichi și testicule.
Cu toate acestea, cea mai îngrijorătoare problemă nu reiese, de regulă, din munca activă, ci din vicii. „Unu mod de viață sedentar, așa cum se știe, va provoca diferite afecțiuni cardiovasculare și metabolice, dar se va înclina, de asemenea, spre mișcarea HBP (hiperplazie inofensivă de prostată) și, în consecință, la iruperea reacțiilor adverse urinare nedorite. Mai mult decât atât, există dovezi logice adecvate care conectează un mod de viață staționar și corpulență cu o rată extinsă a bolii de prostată”, avertizează Miguel Perán. În consecință, îndemnul este repetat pentru persoanele care păstrează o viață excepțional de inactivă. „Este recomandat să nu fii în aceasi poziție timp îndelungat în timpul lucrului, este recomandat să te ridici, să mergi și să te întinzi ocazional”, spune persoana de la Top Specialists.
Factori de risc pentru sănătatea prostatei
Pentru a rezuma, dr. Miguel Perán, de la Centrul de Servicii Medicale Urovante, enumeră o serie de obiceiuri și comportamente proaste care trebuie evitate deoarece favorizează problemele de prostată:
- Mâncarea nesănătoasă.
- Consumul de grasimi saturate si trans, carne rosie, carne procesata, zaharuri, cafea, produse picante, alcool…
- Nu se consuma legume, fructe, legume, cereale.
- Se bea puțină apă (mai puțin de un litru pe zi).
- Fumul de la tigare.
- Viata sedentara cu tendinta la supraponderalitate si obezitate.
- Stând multe ore fără a schimba poziția.
- Nu faceți exerciții fizice.
- Nu evitați și tratați constipația.