Rhodiola rosea, este o plantă care crește în regiunile reci și muntoase din Asia si Europa(apropare de cercul polar) de aici si denumirea de rădăcină arctică sau rădăcină aurie.
Partea folosita din aceasta planta este radacina care conține mai mult de 140 de ingrediente active, dintre care cele mai puternice două sunt rozavinul și salidrosida.
Rhodiola este o planta adaptogena excepțional în cazul stresului și ameliorează sau restabilește apărarea organismului împotriva bolilor.
Rhodiola stimuleaza activitatea serotoninei, norepinefrinei și dopaminei. Se consideră că echilibrul adecvat al acestor neurotransmițători(serotoninei, norepinefrinei și dopaminei) este implicat într-o funcționare emoțională și neuropsihica sănătoasă.
Rhodiola rosea, o plantă adaptogenă. Această plantă are efecte benefice asupra sistemului nervos central, ceea ce poate duce la creşterea concentrării mentale şi performanţelor fizice.
Oamenii din Rusia și țările scandinave folosesc rhodiola pentru a trata anxietatea, oboseala și depresia.
7 beneficii ale Rhodiola rosea pentru sănătate, bazate pe știință.
1. Scade stresul
Rhodiola este cunoscută de mult timp ca un adaptogen, o substanță naturală care crește rezistența organismului la stres în moduri nespecifice.
Consumul de adaptogeni în perioadele stresante ajută pentru a iesi din situațiile stresante.
Un studiu asupra impactului viații cotidiene a investigat efectele extractului de rhodiola la 101 persoane stresate. Participanților li s-au administrat 400 mg pe zi timp de patru săptămâni.
S-a constatat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor de stres, cum ar fi oboseala, epuizarea și anxietatea, după doar trei zile. Aceste îmbunătățiri au continuat pe tot parcursul studiului.
S-a dovedit că Rhodiola îmbunătățește simptomele epuizării, care pot apărea in timpul stresului cronic.
Mai mult, într-un studiu realizat pe 118 persoane cu epuizare cauzată de stres, s-a îmbunătățit si starile asociate cum ar fi anxietatea și depresia.
>>REZUMAT
Adaptogenii precum rhodiola rosea cresc rezistența corpului la stres, astfel ne vom putea desfasura activitatea si viata cotidiana mai bine în perioadele de stres.
2. Poate lupta impotriva oboselii
Stresul, anxietatea și somnul inadecvat sunt doar câțiva factori care pot contribui la oboseală, care poate provoca depresie.
Datorită proprietăților sale adaptogene, rhodiola ajută la ameliorarea oboselii.
Un studiu de patru săptămâni pe 60 de persoane cu oboseală cauzata de stres, a analizat efectele sale asupra calității vieții și simptomele oboselii, depresiei și atenției. Participanții au primit zilnic fie 576 mg de rhodiola, fie o pastilă placebo.
S-a constatat că rhodiola a avut un efect pozitiv asupra nivelului de oboseală și a atenției, comparativ cu placebo.
Într-un studiu similar, 100 de persoane cu simptome de oboseală cronică au primit 400 mg de rhodiola în fiecare zi timp de opt săptămâni. Au experimentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor stresului, oboselii, calității vieții, dispoziției și concentrării.
Aceste îmbunătățiri au fost observate după doar o săptămână de tratament și au continuat să se îmbunătățească până în ultima săptămână a studiului.
>>REZUMAT
Natura adaptogenă a rhodiolei îl face un supliment popular pentru combaterea oboselii și a altor simptome asociate stresului.
3. Ar putea ajuta la reducerea simptomelor depresiei
Depresia este o boală frecventă, dar gravă, care afectează negativ modul în care ne simțițim și acționam.
Depresia apare atunci când substanțele chimice din creier numite neurotransmițători se dezechilibrează. Doctorii prescriu de obicei antidepresive pentru a ajuta la corectarea acestor dezechilibre chimice, dar aceste pot avea efecte secundare nedorite.
De asemenea, s-a constat ca Rhodiola rosea are proprietăți antidepresive prin echilibrarea neurotransmițătorilor din creier.
Într-un studiu de șase săptămâni cu privire la eficacitatea rhodiolei asupra simptomelor depresiei, 89 de persoane cu depresie ușoară sau moderată au fost repartizate aleatoriu să primească zilnic fie 340 mg sau 680 mg de rhodiola sau o pastilă placebo.
Ambele grupuri cu rhodiola au cunoscut îmbunătățiri semnificative în depresia generalizata, insomnie și stabilitate emoțională, în timp ce grupul placebo nu a prezentat nicio îmbunătățire.
Interesant este faptul că doar grupul care a primit doza mai mare a prezentat îmbunătățiri ale stimei de sine.
Un alt studiu a comparat efectele rhodiolei cu sertralina antidepresivă prescrisă în mod obișnuit, care este vândută sub numele de Zoloft. Li s-a administrat rhodiola aleatoriu la 57 de persoane diagnosticate cu depresie, sertralină sau o pastilă placebo timp de 12 săptămâni .
Rhodiola și sertralina au redus simptomele depresiei dar rhodiola a produs mai puține efecte secundare și a fost mai bine tolerată.
>>REZUMAT
S-a demonstrat că Rhodiola îmbunătățește multe simptome ale depresiei. Similar cu antidepresivele, poate influența pozitiv neurotransmițătorii care afectează starea de spirit și emoția.
4. Imbunatateste functiile creierului
Exercițiile fizice, alimentația adecvată și somnul de calitate sunt modalități sigure de a vă menține creierul puternic.
Unele suplimente pot ajuta, de asemenea, inclusiv rhodiola.
Intr-un studiu a fost testat efectele asupra oboselii mintale la 56 de medici care lucrează în timpul nopții.
Medicii au fost repartizați aleatoriu să primească fie 170 mg de rhodiola, fie o pastilă placebo pe zi timp de două săptămâni.
Rhodiola a redus oboseala mentală și a îmbunătățit performanța în sarcinile legate de muncă cu 20%, comparativ cu placebo.
Un alt studiu a analizat efectele rhodiolei asupra cadetilor militari care îndeplinesc sarcini de noapte. Cadeții au consumat 370 mg sau 555 mg de rhodiola sau unul din cei doi placebo zilnic timp de cinci zile.
Ambele doze au fost bune pentru a îmbunătăți capacitatea mentală a cadetilor în comparație cu placebo.
Într-un alt studiu, studenții au experimentat o oboseală mentală redusă semnificativ, au îmbunătățit somnul și a crescut motivația de a studia după ce au luat suplimente de rhodiola timp de 20 de zile. Rezultatele la examen au fost, de asemenea, cu 18% mai mari decât cele din grupul placebo.
>>REZUMAT
S-a demonstrat că Rhodiola crește performanța mentală în perioadele de stres mental și de extenuare fizică.
5. Poate imbunatatii performantele exercitiilor
Rhodiola, de asemenea, este utilizata pentru îmbunătățirea performanței exercițiului fizic.
Într-un studiu, participanților li s-au administrat 200 mg de rhodiola sau un placebo cu două ore înainte de a efectua o cursa de ciclism.
Cei cărora li s-a administrat rhodiola au fost capabili să termine cursa cu 24 de secunde mai repede decât cei cărora li s-a administrat un placebo. În timp ce 24 de secunde pot părea mici, diferența dintre primul și al doilea loc într-o cursă poate fi de milisecunde.
Un alt studiu a analizat efectele sale asupra performanței exercițiilor de anduranță.
Participanții au mers cu bicicleta pentru o cursă de 6 mile. Cu o oră înainte de cursă, participanților li s-a administrat rhodiola la o doză de 1,4 mg pe kilogram de greutate corporală sau o pastilă placebo.
Cei care au primit rhodiola au terminat cursa mult mai repede decât grupul placebo.
În aceste studii și altele, s-a demonstrat că rhodiola îmbunătățește performanța exercițiilor fizice prin scăderea efortului perceput sau cât de greu au simțit participanții efortul corpului lor.
Cu toate acestea, este puțin probabil să aibă vreun efect asupra puterii musculare.
>>REZUMAT
Rhodiola are potențialul de a reduce efortul perceput, ceea ce permite sportivilor să se antreneze mai mult și mai greu.
6. Poate ajuta la controlul diabetului
Diabetul este o boală care apare atunci când corpul dezvoltă o capacitate redusă de a produce sau de a răspunde la hormonul insulină, rezultând niveluri ridicate de zahăr din sânge.
Persoanele cu diabet utilizează în mod obișnuit injecții cu insulină sau medicamente care cresc sensibilitatea la insulină pentru a-și normaliza nivelul zahărului din sânge.
Interesant este faptul că cercetările sugerează că rhodiola poate contribui la îmbunătățirea controlului diabetului.
De fapt, s-a demonstrat că scade glicemia prin creșterea numărului de transportori de glucoză din sânge. Acești transportatori scad glicemia transportând glucoza în celule.
>>REZUMAT
S-a demonstrat că Rhodiola scade nivelul zahărului din sânge.
7. Poate avea proprietati anticancerigene
Salidrosida, o componentă puternică a rhodiolei, a fost investigată pentru proprietățile sale anticancerigene.
Studiile efectuate pe eprubete au arătat că inhibă creșterea celulelor cancerului de vezică, colon, sân și ficat.
Ca rezultat, cercetătorii au sugerat că rhodiola poate fi utilă în tratamentul multor tipuri de cancer.
>>REZUMAT
Experimentele cu eprubete au arătat că un ingredient activ din rhodiola numit salidrosid inhibă creșterea celulelor canceroase.
Calitatea Rhodiolei Rosea conteaza
Din păcate, suplimentele de rhodiola sunt expuse riscului de falsificare. Asa ca aveti grija daca firma este de incredere sau nu. Va recomandam Rhodiolin de la firma Calivita.
Cat si cand trebuie administrat?
Cel mai bine este să luați rhodiola pe stomacul gol, dar nu înainte de culcare, deoarece are un ușor efect stimulator.
Doza optimă de rhodiola pentru ameliorarea simptomelor de stres, oboseală sau depresie este de 400-600 mg pe zi.
Dacă urmăriți efectele de îmbunătățire a performanței fizice, luați 200-300 mg cu o oră /două înainte de exercițiu.
Siguranța pentru utilizarea Rhodiolin
Rhodiola este sigură și bine tolerata.
De fapt, doza sugerată de rhodiola este mai mică de 2% din cantitatea care sa dovedit a fi periculoasă în studii.
Astfel, există o marjă mare de siguranță.
>>REZUMAT
O doză de 200-600 mg pe zi este considerată eficientă și sigură.
Concluzie:
Rhodiola a fost folosită în medicina tradițională în Rusia și țările scandinave de secole.
Studiile au descoperit că rhodiola poate contribui la întărirea răspunsului organismului la factorii de stres fizic, cum ar fi exercițiile fizice și factorii de stres psihologic, cum ar fi oboseala și depresia.
De asemenea, studiile au investigat rolul său în tratamentul cancerului și controlul diabetului.
Dacă doriți să utilizați rhodiola rosea de calitate noi va recomandam Rhodiolin de la Calivita care a fost supuse testelor atat de bune practici cat si a substantei active din componenta sa.
În general, rhodiola are multe beneficii pentru sănătate și este considerată sigură, cu un risc scăzut de efecte secundare atunci când este luată în dozele recomandate.
Ce înseamnă adaptogen ?
Plantele adaptogene, cum este și Rhodiola rosea, au capacitatea de a armoniza funcțiile organismului, indiferent de direcția modificărilor, și de a-i crește rezistența la stresul fizic și mental, prin intermediul unor căi nespecifice.
Din fericire, adaptogenii cresc puterea de muncă, după care NU urmează o scădere, ca în cazul stimulanților.
Definițiile mai noi ale adaptogenilor au subliniat capacitatea acestora de a crește puterea de adaptare a unui organism la mediul său și de a evita factorii nocivi din acesta.