Ceapa, un aliment folosit de români din abundenţă, în gătit şi salate, are numeroase proprietăţi terapeutice şi este unul dintre cele mai folosite leacuri din popor.
Acest lucru este dovedit ştiinţific deoarece, sub cele şapte foi, ceapa conţine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine şi alte substanţe active, precum şi un conţinut ridicat de sulf, care stimulează metabolismul. Extern, ceapa este folosită sub formă de comprese. Pentru tratarea otitei, se pun comprese cu ceapă pe urechi iar pentru calmarea tusei, sunt aplicate pe piept. Pentru îmbunătăţirea auzului, se introduce o bucăţică de ceapă încălzită în ureche, învelită în tifon, şi se scoate abia dimineaţa. Acest lucru funcţionează şi pentru febră.
Românii folosesc cu succes ceapa şi pentru dereglări intestinale. În acest caz, se curăţă leguma, se crestează în cruce pe circa 2/3 din adîncime, apoi se introduce într-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Suferinzilor de ulcer la stomac le este recomandat să taie două cepe albe în formă de peştişori, apoi să le abureasca sub capac şi să le mănînce dimineaţa, înainte de masă.
Alte afecţiuni tratate cu ceapă sunt rănile şi ulceraţiile la picioare, fiind folosit uleiul în care a fost prăjită ceapa, pînă a devenit aurie. Tratamentul dă roade şi pentru pielea iritată a copiilor, în amestec cu morcov ras foarte fin.
Cel mai bine, ceapa dă roade în tratarea răcelii. În caz de angină, se bea ceapă tăiată mărunt, pusă la fiert în lapte, cu miere sau se face gargară cu emulsie de suc de ceapă într-o soluţie de apă cu sare. Pentru nas înfundat, peste ceapa tăiată mărunt se pun apă călduţă cu miere şi se lasă la infuzat, apoi se pun în nas picături din această soluţie.
Ca gripa să nu invadeze organismul, imediat ce încep să se simtă primele simptome, trebuie rasă puţină ceapă, aranjată pe 2 bucăţele mici de tifon şi introdusă în nas, timp de 10 minute. Pielea de lîngă nas trebuie unsă cu cremă, iar capul trebuie să fie puţin aplecat, ca sucul să nu curgă în gît.
Cei care suferă de afecţiuni ale prostatei, trebuie să mănînce timp de 1 lună , înainte de culcare, la 2-3 ore după masa de seară, în prima zi o ceapă mare, tăiată marunt, în a doua zi 1/2 pahar de seminţe de floarea soarelui şi în a treia zi 1/2 pahar de miez de nucă.
Meteosensibilii pot scăpa de durerile de cap şi slăbiciune dacă mănîncă ceapă crudă cu pîine, ce întăreşte tonusul vaselor sanguine, iar reprezentantele sexului frumos au un avantaj estetic, ceapa în amestec cu mierea de albine întărind unghiile.
Chiar şi în cazul tuberculozei, acest aliment este un leac minune. Se taie 1 kg de ceapă mărunt, se adaugă 1 kg de zahar şi se coace la cuptor acoperită cu capac. Când se răceşte, se taie cubuleţe. Pentru ca tratamentul să fie eficient, se face o tinctură din patru ridichi negre, care sunt tăiate şi amestecate cu doi litri de alcool şi lăsate nouă zile la întuneric. Înainte de micul dejun, se ia o lingură de tinctură de ridiche, după care se mănîncă un cubuleţ de ceapă coaptă şi timp de două ore nu se mai mănîncă nimic. Se repetă de 3 ori pe zi, pînă se ameliorează simptomele bolii.
Contra mirosului neplăcut al cepei, românii au tot o soluţie naturală: lămîia, pătrunjelul sau propolisul.
Sursă: joyoflife