Ingredientul activ din ciulinul de lapte se numește silimarină. Medicii folosesc planta în principal pentru a trata problemele hepatice, dar poate scădea colesterolul și poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2 .
Câteva beneficii ale ciulinului de lapte
Cea mai frecventă utilizare a ciulinului de lapte este pentru problemele hepatice:
•ciroză
•icter
•hepatită
•tulburări ale vezicii biliare
Alte beneficii potențiale includ protejarea sănătății inimii prin scăderea nivelului de colesterol și ajutarea la gestionarea diabetului de tip 2.
Explorăm mai jos potențialele beneficii pentru sănătate ale ciulinului de lapte.
✅Susține sănătatea ficatului
Ciulinul de lapte îmbunătățeste leziunile hepatice induse de o dietă nesănătoasă.
Ingredientul activ din ciulinul de lapte, silimarina, actioneaza ca un antioxidant prin reducerea productiei de radicali liberi. Astfel se creează un efect detoxifiant, motiv pentru care ciulinul de lapte poate fi benefic pentru problemele hepatice.
✅Reduce colesterolul
Colesterolul ridicat poate duce la probleme de sănătatea a inimii și poate crește șansele unei accident vascular cerebral. Ciulinul de lapte poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge.
S-a constatat că nivelurile de colesterol au fost mai scăzute la persoanele care au luat supliment cu ciulin de lapte pentru a trata diabetul decât la cei care n-au luat.
✅Sprijină pierderea în greutate
S-a constatat că silimarina provoca pierderea în greutate chiar dacă dietă utilizată era menită să provoace creșterea în greutate. Deci ciulinul de lapte poate fi benefic pentru cei care doresc să slăbească.
✅Reduce rezistența la insulină
Extractul de ciulin de lapte ajuta în reducerea rezistenței la insulină, care este o problemă pentru persoanele cu diabet de tip 2. Compusul silimarina pare a fi o „substanță promițătoare” pentru tratamentul rezistenței la insulină, inclusiv la persoanele cu obezitate și diabet de tip 2.
✅Ameliorează simptomele astmului alergic
Astmul este o boală inflamatorie cronică în care sistemul imunitar reacționează excesiv la factorii declanșatori ai mediului, ducând la inflamarea căilor respiratorii. Ingredientul activ din ciulinul de lapte poate ajuta la reducerea inflamației.
Silimarina ajuta la protejarea împotriva inflamației căilor respiratorii. Silimarina ar putea ajuta la controlul simptomelor de astm prin reglarea răspunsurilor imune.
✅Limitează răspândirea cancerului
Ciulinul de lapte poate ajuta la oprirea răspândirii anumitor tipuri de cancer.
S-au descoperit beneficii pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv:
•cancer de prostată
•cancer mamar
•cancer cervical
•cancer colorectal
De asemenea ciulinul de lapte poate scădea efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer, inclusiv radiații, intervenții chirurgicale și chimioterapie.
✅Susține sănătatea oaselor
Ciulinul de lapte poate ajuta la prevenirea pierderii osoase cauzate de lipsa de estrogen.
Ciulinul de lapte ar putea juca un rol esențial în susținerea sănătății oaselor.
✅Îmbunătățește memoria și cogniția
Ciulinul de lapte creste rezistența la stresul oxidativ. Stresul oxidativ este o cauză potențială a bolii Alzheimer.
În acest fel, ciulinul de lapte poate ajuta la îmbunătățirea cogniției și la tratarea afecțiunilor degenerative care afectează creierul.
✅Susține sistemul imunitar
Ciulinul de lapte poate ajuta la întărirea răspunsului imunitar. Ar putea ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și să reducă inflamația cronică.
Ciulinul de lapte are efecte imunomodulatoare. S-au descoperit că silimarina stimulează sistemul imunitar. De asemenea, suprimeaza un sistem imunitar hiperactiv pentru a reduce inflamația cronică implicată în afecțiuni precum astmul și rinita alergică.
✅Promovează sănătatea pielii
Ciulinul de lapte poate ajuta la promovarea pielii sănătoase, ajutând la îmbunătățirea stărilor inflamatorii ale pielii.
De asemena are efecte antioxidante si anti-imbatranire asupra celulelor pielii.
De ce este asa de important ficatul?
Ficatul este unul dintre cele mai active organe din corp: descompune substanţele nocive care intră în organism şi detoxifică organismul, de aceea protecţia lui este cu atât mai importantă.
Enumeram doar câteva funcții vitale ale ficatului:
- Combate infectia
- Neutralizează toxinele
- Descompune nutrienții
- Stochează substanțele nutritive
- Produce aminoacizi
- Ajută la producerea hormonilor
- Echilibrează glicemia
- Ajută la producerea de sânge nou
- Reglează tensiunea arterială
- Susține sănătatea tiroidei